22 Ocak 2008 Salı

C.R.A.Z.Y.

C.R.A.Z.Y.

IMDB (8.1)

yönetmen: Jean-Marc Vallée

Kanada'nın "Babam ve Oğlum" tarzında bir film sayılabilecek 5 erkek kardeşten 4.sü ile babası arasında ki ilişkileri 20 seneye yayılmış olarak anlatan hem duygusal hem eğlenceli bir öykü.. C.R.A.Z.Y. Kanada'nın son 10 yıllık sinema tarihinde önemli filmlerden biri ve Kanada'da toplamadığı ödül kalmadı.

Film ayrıca 2005 Toronto Film Festivali'nde de en iyi Kanada Filmi ödülünü kazandı. Filmin konusuna girmeden biraz daha genel olarak konuşursak film içerisinde ki müzikler, makyajlar ve kıyafetler 60'lardan 80'lere geçişi o kadar güzel yansıtıyor ki aklınız asla karakterlerin yaşlanmasına ya da değişmesine takılmıyor. Filmin ismi ise senaryo içerisinde önemli bir yere sahip Crazy isimli özel plaktan geliyor.

Konuya baktığımızda ise evin dördüncü erkek çocuğu olan Zach'ın eşcinsel eğilimi üzerine durarak her biri birbirinden beter kardeşleriyle olan ilişkisini anatıyor. Zach doğduğu esnada ölüm tehlikesi geçirmesi ve saçının arkasında ki bir izden dolayı annesi tarafından seçilmiş insan ilan edilmiş ve bu ona farklı yaklaşılmasına sebeb olmuştur. Belli bir süre sonra kiliseden soğuyan Zach gönderildiği askeri kampta dayak yerken düşürdüğü haçlı kolyesi ile tüm inancını kaybetmiş ve artık kendisini bir ateist olarak görmektedir. Din konusunda bir karara varan Zach cinsellik konusunda ise hala kararsızdır. Babasını çok sevmesi onun istediği birisi gibi olmaksa da hayali baskı bunu daha da zorlaştırmıştır. Kısacası Zach kardeşleri ve ailesi içerisinde yönlendirilmiş bir çocuğu oynamakta ve sonuca Kudüs'e bile giderek ulaşmaya çalışmaktadır.

Pink Floyd ve Rolling Stones gibi efsanelerin şarkılarının yer aldığı bu çok etkileyici filmi herkesin izlemesini tavsiye ederim.

Hiç yorum yok: